Hur går en sånglektion till?

Förberedelser

Vid första lektionen börjar man normalt med att sitta ner och prata några minuter om ditt syfte med lektionen eller lektionerna. Du väljer fritt en sång som du vill jobba med på lektionen – meddela gärna Jennifer i förväg om vilken sång du har valt. Du kan behöva ta med dig noter på din sång, åtminstone om du vill ha pianoackompanjemang på lektionen – fråga Jennifer om du är osäker. Högtalare finns till förfogande om du vill sjunga med inspelad bakgrundsmusik. Ett hett tips om du vill förbättra din sångteknik är att välja en sång som inte är alltför lätt, dvs där du vet att det finns något som du vill ha hjälp med eller förbättra. Om du är nöjd med hur det låter eller inte vet vad du vill ha hjälp med, kan du alltid få förslag om olika saker som vi skulle kunna jobba med, men det är alltid du själv som har sista ordet om vad du vill ägna din tid åt på lektionen.

Uppvärmning/Röstövningar

Det finns inga vetenskapliga belägg för att de pyttesmå musklerna i rösten skulle behöva värmas upp rent bokstavligt. Däremot behöver man träna upp sitt muskelminne om man vill behärska särskilda tekniker i rösten. Om du tycker att det känns bra så kan vi börja lektionen med att göra några enkla röstövningar, men oftast går det bra att börja direkt med den sång som du tagit med dig. Teknikövningar för rösten gör vi först då vi vet vad just du vill uppnå, t.ex. om det finns svårigheter i den sång du valt eller att du i en dialog med Jennifer kan beskriva vad du vill lära dig. Ofta hittar vi under lektionen ett område som du vill förbättra, vi gör en enkel övning för detta med konkreta instruktioner och försöker sedan tillämpa detta i sången. Du kan effektivt förbättra din sångteknik genom att sedan upprepa övningen hemma, så ofta som möjligt. För att underlätta övningen hemma går det bra att spela in övningarna eller hela lektionen om du vill. Ni kanske också upprepar övningen och jobbar vidare utifrån den vid nästa lektionstillfälle.

Samspelet under lektionen

Det är viktigt att du känner dig trygg att prova nya saker och att kliva lite utanför din bekvämlighetszon samt att du vågar göra misstag om du ska kunna utvecklas. På Sångakuten kan du alltid förvänta dig ett bemötande som är präglat av respekt, vänlighet och optimism! Läs gärna vad Jennifers tidigare elever har sagt om henne här. Det är också viktigt att du förstår syftet med de övningar vi gör, att du vet hur du ska göra dem och att du själv känner att de ger rätt resultat. Därför läggs stor vikt vid dialogen och samspelet under lektionen.

För många är det allra viktigast att få höra någon annan göra de ljud som man eftersträvar. Jennifer har genom utbildningen i CVT fått träna på och lärt sig i stort sett alla slags röstljud för att kunna demonstrera dessa vid behov i undervisningen.

Du kan också få hjälp genom att förstå anatomin och fysiologin i rösten. Jennifer har mycket goda kunskaper i detta. Detta kommer också till användning då man kan få hjälp av att veta hur det ska kännas i kroppen när man sjunger. En grundregel i CVT-metoden är att det alltid ska kännas bra och behagligt när man sjunger, men man kan också få konkreta instruktioner om hur det ska kännas när man t.ex. använder stödet rätt.

Eftersom man inte kan titta direkt på rösten och vad som händer där, så behöver många se bilder eller använda sin fantasi för att hitta nya tekniker i rösten. CVT erbjuder många bilder som förklarar de olika elementen i sångtekniken och Jennifer är mycket kreativ när det gäller att komma på individanpassade fantasibilder som hjälper och som dessutom kryddar sånglektionerna med lite humor.

Avslutning

Innan du lämnar Sångakuten försöker vi sammanfatta vad vi gjort på lektionen som har fungerat och varit till hjälp för dig, så att du får med dig rätt “verktyg” eller ”recept” hem för din egen övning. Vi kanske också gör upp en plan inför nästa lektion. Om du bokar tid för din nästa lektion direkt så brukar denna sammanfattning och planering stå med i bokningsbekräftelsen. Men du har alltid möjlighet att senare ändra din plan för vad du vill göra på nästa lektion. Det är Din tid!

Inför nästa lektion

För att verkligen utvecklas sångtekniskt och få bestående resultat i rösten, behöver du göra de individanpassade övningar som du får på lektionen även hemma, så ofta som möjligt. Det är också mest effektivt om du kan sångerna väl som du vill jobba med på lektionen, dvs att du kan melodin, så att du på lektionen kan fokusera på tekniken eller det du vill/behöver få hjälp med. För att jobba med uttrycket och känslan i låten bör du kunna sången utantill. Men hur mycket du övar eller hur mycket tid och energi som du ägnar åt sången mellan lektionerna är självklart upp till dig själv. På Sångakuten ställs inga krav på dig som kund! Kom bara ihåg att du måste avboka lektionen senast 24 h innan lektionsstarten om du skulle bli sjuk eller få annat förhinder. Se villkoren för mer information.